Najdelikatniejszy klops z pieczarkami i boczkiem. Przepis idealny na obiad i święta
Moja rodzina przepada za klopsem w różnych odsłonach, zarówno tym tradycyjnym, jak i przygotowywanym z nietypowymi dodatkami np. soczystym mango. Pieczeń z pieczarkami obłożona boczkiem smakuje rewelacyjnie i pięknie prezentuje się na stole. Owinięcie mięsa boczkiem wpływa nie tylko na jego walory smakowe, ale także chroni przed nadmiernym wysuszeniem, sprawiając, że domowa pieczeń jest bardzo soczysta.
Dlaczego warto przygotować pieczeń z pieczarkami i boczkiem?
Smak mięsa mielonego doskonale współgra ze smakiem podsmażonych z cebulką i czosnkiem pieczarek. Dodanie grzybów wpływa również na konsystencję pieczeni, która nie wychodzi zbita i twarda. Pieczony klops z pieczarkami obłożony boczkiem to bardzo sycące, eleganckie danie, które można podać na co dzień i od święta. Przygotowując więcej pysznej pieczeni, zyskasz nieco wolnego czasu – klops świetnie smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także można go odgrzać na drugi dzień.
Jakie mięso nadaje się na pieczony klops z pieczarkami?
Najlepsza do poniższego przepisu jest mielona wieprzowina. Robię pieczony klops z boczkiem z chudej szynki. Dodanie podsmażonych na maśle pieczarek oraz owinięcie mięsa boczkiem sprawia, że pomimo użycia mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, klops nie rozpada się podczas krojenia i nie jest suchy. Pyszną pieczeń możesz również przygotować z mięsa mielonego mieszanego wieprzowo-wołowego oraz wieprzowo-drobiowego.
Jak zrobić pieczeń z pieczarkami?
Pieczony klops z pieczarkami nie wymaga wiele pracy. Wystarczy podsmażyć pieczarki, wymieszać masę i przełożyć do formy. Formę, w której piekę klops (korzystam z jednorazowych foremek keksówek) wykładam plasterkami boczku. Polecam kupić wysokiej jakości, niezbyt tłusty boczek parzony lub wędzony bekon, który jest pokrojony na cieniutkie plasterki. Jeżeli chcesz ograniczyć kaloryczność potrawy, to możesz zrezygnować z dodawania boczku.
Smak masy mięsnej wzbogacam, dodając m.in. czosnek, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy oraz kminek mielony. Możesz również dodać do mięsa np. pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz świeżą lub pieczoną paprykę.
Odpowiednią konsystencję pieczeni zapewnia dodanie jajek i bułki tartej. Żeby klops rozpływał się w ustach, dodaję do gotowej masy mięsnej ubitą na sztywno pianę z białek, ale możesz pominąć ten krok i dodać całe jajka oraz namoczoną w mleku lub wodzie bułkę kajzerkę.
Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, to można do niej dodać więcej bułki tartej lub 1 łyżkę kaszy manny; do bardzo gęstej masy mięsnej polecam dodać nieco zwykłej lub gazowanej wody.
Przepis: Pieczeń z pieczarkami
Proporcje składników w tym przepisie pozwalają upiec 2 klopsy w foremkach keksówkach o wymiarach 20 x 10 cm.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 377 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 średnie jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i kolorowy pieprz ziarnisty
Dodatkowo:
- 10 średnich pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g boczku
Do dekoracji:
- kolorowy pieprz ziarnisty
- owoce żurawiny
- gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso mielone przełóż do dużej miski. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Oddziel żółtka od białek.
- Smażenie warzywNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone pieczarki wystudź.
- Łączenie składników masy mięsnejDo mięsa mielonego dodaj żółtka, pieprz ziołowy, oregano, mielony kminek, bułkę tartą oraz wystudzone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób dłonią. Mięsną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
- Ubijanie i dodanie piany z białekBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy mięsnej i delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
- Przygotowanie do pieczeniaFormy keksówki wyłóż plasterkami boczku (układam po dwa plasterki boczku, żeby na dnie formy lekko na siebie nachodziły i sięgały ponad boki). Masę mięsną podziel na pół. Na włożony do foremek boczek wyłóż masę mięsną, wyrównaj wierzch łyżką i przykryj boczkiem, który wystaje ponad mięso.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 50-60 minut. Upieczony klops pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami.
Jak podawać pieczony klops z pieczarkami?
Pieczeń z pieczarkami podaję na ciepło oraz na zimno. Przed podaniem wykładam klops na półmisek i dekoruję pieprzem ziarnistym, żurawiną, miniaturową papryką i świeżym rozmarynem. Podając mięso na ciepło, serwuję do dania tłuczone lub pieczone ziemniaki, sos pieczarkowy oraz aromatyczne surówki np. z kiszonej kapusty. Zimny klops kroję na plasterki i podaję na świeżym pieczywie.